söndag 25 november 2012

DET TALADES OM "DOM"

”Det talades om `dom´. Det talas ofta om `dom´. Man använder `dom´ istället för de för att tydliggöra att man själv inte ingår i `dom´. Naturligtvis har ordet en bibetydelse, en bibetydelse som dessutom är synnerligen obehaglig. Skillnaden mellan de och `dom´ är subtil men ändå tillräckligt tydlig för att klart urskiljas utan att någon särskild uppmärksamhet är nödvändig.”

Han tände en cigarett, tog en slurk av kaffet och lutade sig tillbaka. Stan Getz snurrade på skivtallriken och saxofonens ljud fyllde honom med ett egendomligt välbehag. Nålen hade kommit fram till ”Samba Triste” och han tänkte hur till synes enkel musiken är, nästan naiv. Men han var väldigt förtjust i den där skivan, i Stan Getz och saxofonens ljud. Han tog ännu en slurk av kaffet, drog ett bloss på cigaretten, lade den i askkoppen och skrev:

”Tjuvar och banditer, alkoholister och narkomaner, alla fyller de en viktig samhällelig funktion. På vilket sätt? Bland annat genom att få andra, och då företrädesvis inskränkta människor att känna sig duktiga. Det ger dem en inbillad statushöjning och de får känslan av att de minsann är bättre än `dom´ där. Men de bedrar sig, det är inte så. Ofta är det precis tvärtom.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar