måndag 12 april 2010

I en värld av förändring, där tempot ökar och inte mycket får vara vad det är särskilt länge, finns det en dryck som förblivit en njutning i säkert tusentals år. I en tid av illusioner finns det ändå något som förblir verkligt och sant. Ännu finns möjligheten till det stilla och kontemplativa.
Denna något snirkliga och snåriga lilla inledning är tänkt att leda fram till något mycket enklare, men ändå betydligt innehållsrikare, nämligen drycken te.
Den som gör sig en kopp te och slår sig ner på en vilsam möbel får som regel något sinnligt över sig när hon eller han tar den första smutten ur koppen. Vi kommer kanske att tänka på japanska teceremonier, vilket i sin tur kan leda tankarna till japanska trädgårdar med sina stillsamt flödande vattenkällor. Kanske för oss istället tankarna till äldre engelska damer som respektfullt konverserar varandra medan de dricker sitt te ur vackra blommiga porslinskoppar. Utanför fönstret blommar magnolian och livet levs i sin egen takt i den lilla byn.
Ja, nog ger te endast njutningsfyllda och serena associationer. När man dricker te startar man inga krig. När man dricker te blir man inte aggressiv. Te är en dryck ämnad lika mycket åt själen som åt kroppen.
Vi dricker vårt te och känner samtidigt hur oron och stressen lämnar våra kroppar. I samma stund känner vi hur harmonin strömmar in i oss. Det är något sant meditativt över tedrickandet, och kanske är det inte så konstigt att både te och meditation har sitt ursprung i österlandet där de levt i samklang med varandra genom årtusendena.
När vi dricker vårt te föds tankar, men det är inga oroliga tankar. Teet orsakar inget grubbel eller ältande inom oss. Teet föder snälla tankar, lugna tankar som leder oss rätt i livet.
Utan teet skulle vi vara vilsna själar på ständig orolig vandring, än hit och än dit. Vilken tur då att denna dryck finns för oss att dricka av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar