söndag 23 september 2012

CREA DIEM

Det finns en skillnad mellan att leva och att existera. De flesta människor skulle säkert hålla med om det. Att existera är att vara, att leva är att skapa, att skapa sitt eget liv. Ett latinskt citat som man ofta hör är Carpe Diem, fånga dagen. Själv tycker jag att Crea Diem, skapa dagen, är ett bättre måtto. Det är genom att skapa som vi går från att existera till att leva.

Karin Katt vaknade denna söndagsmorgon i avsikt att just leva, att skapa sin dag. Men det visade sig vara svårare än hon tänkt. Ibland blir det så, det tar emot, man kommer inte igång och man förblir ett mentalt kolli, tills något händer. Hon drack sitt kaffe denna morgon, precis som alla andra morgnar. Hon tvättade sig och stod sedan villrådig. Vad göra? Hur ska jag komma igång? tänkte hon där hon stod och tittade ut genom fönstret mot den gråa dagen utanför.

Ett bra sätt att komma igång sådana dagar är att ge sig iväg ut på en promenad, eller kanske en cykeltur. Man får luft och man får röra på sig. Vilket av dessa som får hjärnan att börja fungera något sånär välsmort igen är inte lätt att säga. Båda två kanske. Hursomhelst, Karin Katt visste också att en promenad med största säkerhet skulle få henne att vakna ur den dvala hon befann sig i. Hon begav sig därför ut i det stilla söndagslugn som rådde i staden.

Hon gick längs en av stadens kanaler när hon plötsligt stannade till. På en tegelvägg längs kanalen hade någon klottrat: ”Fantasi är viktigare än kunskap.” Nu fick hon något att tänka på. Var det så? Är fantasi viktigare än kunskap? Kanske det. För henne själv var det nog faktiskt så. Men samtidigt beror det ändå på vad man själv vill göra med det liv man fått. Som vanligt kunde man alltså inte svara generellt. Det är olika från person till person.

Allt berodde på vad man lade i begreppet Crea Diem. Hur vill jag skapa min dag, mitt liv, tänkte Karin Katt, och såg plötsligt den plats hon befann sig på i ett nytt ljus. Äntligen hade hon vaknat ur sin dvala. Äntligen var hon redo att gå från existens till liv.

Att klotter alltid är av ondo stämmer alltså inte alls. Ibland bör det till och med uppmuntras.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar